Fantastic Negrito ‘Have You Lost Your Mind Yet?’ passion, politik, samvete, spelglädje

Fantastic Negrito
Have You Lost Your Mind Yet?
Cooking Vinyl/Playground
* * * *

.

Bakom Fantastic Negrito finns Xavier Amin Dphrepaulezz, amerikansk blues- och rootsmusiker med somaliskt påbrå, något som säkert spelar roll för hans stora röstresurser. Bakom sig har han fyra album som allt mer byggt ut hans musikaliska grundkoncept.

Han har en härlig inställning om hur man mixar en låt bra, med influenser alltså. Man kan höra både Ten Years After, 60-tals Hammondorgel och Paul McCartney redan i inledningsspåret ”Chocolate Samurai”. Påföljande ”I’m So Happy I Cry” låter det behagligt intensivt som hos Algiers med instick av Harry Belafonte.

Have You Lost Your Mind Yet?’ har i övrigt genomgående bakats med mycket soul och gospel, vilket han spetsar med både R’n’B, hip-hop och inte minst ett röstläge som väldigt ofta påminner om James Brown, Arthur Brown, Bootsy Collins, för att inte tala om Prince.

En väl avvägd blandning mellan fullfart och balladfart, med ironiska texter om Amerikas förmåga att inte kunna hantera sina sociala och politiska problem. Han har tidigare skrivit mycket kritiskt om amerikanska vapenlobbyn, hemlöshet och hur läkemedelsbolagen profiterar på landets ständigt växande antal utslagna, något som politikerna bryr sig väldigt lite om.

Fantastic Negrito är passion, politik, samvete och förbaskat mycket spelglädje också.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 10-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikNyheterRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.