Electric Litany med säregen pop ‘Under a Common Sky’

Electric Litany
Under a Common Sky
Apollon/Border
* * * * 

.

Drömskt, mycket drömskt och inledningsvis sveper Electric Litany med ’Under a Common Sky’ in oss i filmisk musik.

På sitt tredje album bryter dock Londonkvartetten upp den långsamma soundtrackkänslan med snabbare standardlåtar, även om dessa också har en säregen ljudbild. Synt med orgelklang, instick av gitarrer, röstsamplingar och andra obestämbara ljud får gruppens mestadels popbaserade melodier att låta mycket säregna.

Men inte alltid. Ibland, som i titellåten, låter de likt The Cure både i hastighet och instrumentering i deras dimmigt attraktiva ”A Forest”. Andra låtar som “Embark” bär spår av exempelvis Kitchen of Distinction, och den processade trumpeten känns inte alls malplacerad.

Avslutande “The World Is Changing While You Sleep” låter mycket Thomas Dolby, sådär avlägset men ändå nära och toppat med ytterligare en trumpet som skulle kunna ha varit Jon Hassell.

Musiken på ’Under a Common Sky’ är hela tiden långt bort samtidigt som mycket nära. Electric Litany frammanar associationer som om allt vore en dröm. Även om just detta undanglidande gör att man måste lyssna både länge och intensivt för att få en glimt av vad som händer, är varje genomlyssning en intressant upptäcktsfärd.

Säregen musik från ett underfundigt band, och associationer till ett nytt Radiohead är inte helt fel.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.