Drab Majesty ‘Modern Mirror’ recenseras – Mycket lyssningsvärt

Drab Majesty

Modern Mirror

DAIS/Playground

HHHH

.

Los Angeles-baserade duon Deb Demure and Mona D finns bakom namnet Drab Majesty. På sitt tredje album blandar de nostalgi, romantik, skönhet, syntar och trummaskiner med rock och pop med episkt uttryck vi känner igen från förr.

Inledningen på ’Modern Mirror’ skulle kunna ha varit en mix av The Cures Robert Smith på sång över en ovanligt lugn låt av Sisters of Mercy – båda tidigt i respektive bands karriärer. Visserligen klassas Drab Majesty som synthwave men jag skulle nog vilja påstå att duon har mer rock i sig för att inte kvala in i den spretiga fåra som kallas electronica.

Pressreleasen påstår att nya albumet är både teatraliskt och retrodoftande med dansanta toner och mörka teman som utforskar antikens såväl som nutidens tragedier. Och det stämmer. Men det är knappast högtravande och påklistrat. Vad gäller texterna, är de, där de utskiljs i den ofta nermixade sången, episka och försöker berätta någonting som inte alltid är en lätt dans på rosor. Ambitiöst helt enkelt.

Musikaliskt är kanske ”retrodoftande” lite underskattande även om det här och var även låter en hel del The Mission, utan Wayne Husseys melodier, och mer som en instrumental grundversion av en låt under behandling i Husseys hemmastudio.

’Modern Mirror’ är både rytmiskt och melodiskt ett mycket lyckat språng i Drab Majestys utveckling, och istället för att drunkna i sina influenser gör de något eget av dem.

Mycket lyssningsvärt.

 

 Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 9-2019 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.