Die Krupps ‘Vision 2020 Vision’ – helt oemotståndligt bra

Die Krupps
Vision 2020 Vision
Oblivion/Border
* * * * +

.

Låt mig gå rakt på sak. På sitt trettonde album återknyter Die Krupps till sitt ursprung på ett sätt som att det gäller livet. Inget lull-lull utan direkt på med ett nacksving. Lyssnaren hålls kvar i den första utförsbacken i bergodalbanan, utan att komma undan.

Bandets klassiska inspelningar ’Stahlwerksynfonie’ och “Wahre Arbeit – WahrerLohn” utgör grunden genom sin brutalitet. Med slammer och syntfunk markerade bandet sitt allvar om att världsordningen inte alls var för evigt.

Den som arbetar bidrar, medan den som härskar får finna sig i att bli ifrågasatt.

Skillnaden mot Die Krupps 1981 och idag, 13 album senare, är att anslaget är hårdare, ljudbilden tätare, intrycket massivare med upprepande slingor och distinkta kurvtagningar.

Sammanbitet.

Det är som att deras tålamod tagit slut. Inga fler avsteg till andra musikstilar för att nå ut. (se recension av ‘Entering The Arena’.)

Makthavarna lyssnar inte, hur mycket man än omformulerar sig. Insikten verkar ha gjort att Die Krupps fallit tillbaka till sitt eget språk, egna uttryck, till en mer skoningslös hållning.

Som en mix mellan The Prodigy och Young Gods när de var som bäst. Sångaren och enda kvarvarande originalmedlemmen Jürgen Engler sjunger lika stilsäkert dramatiskt som mycket saknade Freddie Wadling.

’Vision 2020 Vision’ beskriver en värld i sönderfall och är musikaliskt Die Krupps i fysiskt topptrim. Svett, hårt arbete, spända muskler, maskiner som dånar, känslan av en revolution som är oundviklig. Fortfarande hårdare än hårdrock. Och hårdare än 2015-års ‘V – Metal Machine Music‘ (se recension)

Fräschare än någonsin.

Helt oemotståndligt bra.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 1/2-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikI blickfångetMusikNyheterRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.