Deerhoof ‘Future Teenage Cave Artists’ bitvis helt lysande

Deerhoof
Future Teenage Cave Artists
Joyful Noise/Playground
* * * *

.

Amerikanska Deerhoof bilades redan 1994 och fortsätter att stökigt undvika att bli riktigt genrebestämda. De kallas ömsom experimentpop, noise, punk och indierock. Naturligtvis är de allt detta, men kanske mest oerhört fräsch indierock.

På sitt 15:e studioalbum ’Future Teenage Cave Artists’ uppstår en hälsosam spänning mellan sångerskan/basisten Satomi Matsuzakis lätt naiva sångstil, Greg Sauniers snärtiga trumspel, med John Dieterich och Ed Rodriguez småskitiga gitarrer.

Bandet började som en experimentpunk-projekt, och det finns fortfarande som en nervig plattform. Kvartetten har sen dess berikat konceptet med både hardcore och jazz/funkiga element, utan att för ett ögonblick lämnat rocken. Man använder här och var tillomed partier av atonalitet för att ingen ska tro att man vet var man har gruppen.

Spåret “The Loved One” är en formidable mix av jazzinfluenser, funk, experiment, lågmält duellerande hardcoregitarrer och ovanpå allt en kvinnlig sång som låtsas som att allt är helt normalt. ”Zazeet” har samma pigga driv och mix av rock och hälsosam atonalitet.

Läckert, i bitar helt lysande, i andra stunder lätt förvirrande. Men inte för ett ögonblick ointressant.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 9-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.