Christer Strömholm i gott sällskap på Moderna Museet

UTSTÄLLNING. FOTO. När vi 1980 startade rocktidningen Schlager var inriktningen självklar att foto skulle ha lika stor tyngd som text. Joakim Strömholm var en av många fotografer som ofta syntes på redaktionen, alltid hungrigt diskuterade artikeluppslag och bildidéer. Vad jag minns av Joakim var att han till skillnad mot flertalet andra, aldrig någonsin hade en kamera med sig. Han skiljde på prat och praktik, men inte vet jag ifall det var något han fått efter pappa Christer. Jag kände dock att Joakim oftast stod i skuggan av sin mer kända pappa, vilket förstås var orättvist.

Lite av den känslan återkommer här, då pappa Christers bilder är draglok för ett gäng andra deltagande fotografer på Moderna Museets nya utställning “Ett sätt att leva – Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag” – Joakims bilder saknas här, men när jag frågar curator Anna Tellgren om varför så är svaret att Joakim fanns representerad då utställningen tidigare passerade Malmö. Men inte nu eftersom han saknas i MMs samlingar (vilket samtidigt direkt blev ett inköpstips!).

Några av Christer Strömholms mest spridda fotografier

Några av Christer Strömholms mest spridda fotografier

Christer Strömholm (1918–2002) är en stark profil inom nordisk fotografi och har inspirerat flera generationer av yngre fotografer. En av hans mest kända serier är hans bilder av de transsexuella vännerna från Place Blanche i Paris.

När nu utställningen anländer till Stockholm har Moderna Museet tagit chansen att komplettera sina egna samlingar, bl.a. med Martin Bogrens bilder – samma Bogren som var en av fotograferna som jag anlitade i 90-talets början för att ge kvalitet i min musiktidning Base One.

Själva “Ett sätt att leva…” bygger i huvudsak alltså på alster från MMs egna samlingar. “Från stilbildande Christer Strömholm via tongivande namn som Anders Petersen, Tuija Lindström och Kenneth Gustavsson till tre yngre, dagsaktuella fotografer belyser utställningen de närgångna och subjektiva tendenserna inom svensk fotografi, med några utländska inslag. Med sin bredd och sitt djup visar utställningen upp många olika sätt att leva”, som det står i pressinbjudan.

Förutom Petersen, finns även Yngve Baum, Agneta Ekman och Gunnar Smoliansky här hängda som representanter vilka fört arvet efter Strömholm vidare.

E38P1253-2Jag träffar museichefen Daniel Birnbaum lite hastigt under presentationen av utställningen, dock vid sidan av där resten av pressuppbådet befinner sig. På min fråga svarar han att MM har köpt in flera fotografiska verk sedan utställningen besökte Malmö.

Förra gången jag såg honom presentera en utställning var den fantastiska utställningen med Gabriel Orozco. Jag kan inte låta bli att undra hur den utställningen föll ut publikt.

“Man ska inte underskatta att den svenska publiken knappast kände till Orozco, trots att denne ställt ut på många namnkunniga museer. Men vi fick draghjälp av den stora mediahypen kring utställningen “Dansmaskiner” med Kraftwerkmedverkan som gick samtidigt. Sammantaget blev det lyckat publikt.

Utan att därmed jämföra eller antyda vad Strömholms fotoutställning eventuellt genererar i publik uppmärksamhet, så kan jag inte undvika påpekandet att  Orozcos olika konstnärliga uttryck kändes mer mångsidigt än att enbart titta på fotografier. Foto blir lätt “platt” och ögat blir snabbt mättat.

“Jo, jag håller med om det, framförallt när man som oss jobbat med att ta fram utställningen under en längre tid. Men det är ett sätt att visa upp vad vi har i våra samlingar. Och det är värdefullt”, svarar han.

 

“Ett sätt att leva…” omfattar över 350 verk av 29 fotografer som ingår i MMs fotosamling.  Utställningen lyfter speciellt fram tre fotografer ur en yngre generation.

JH Engström (f. 1969) har länge setts som en efterföljare till Christer Strömholm och Anders Petersen och serien Tout va bien (2014) är utställningens nyaste bidrag. Liksom Engström tillhör Anna Clarén (f. 1972) en generation fotografer som debuterade i slutet på 1990-talet. I hennes ljusa färgbilder möter vi människor och rum i fotografens närhet. Den tredje samtida fotografen, Martin Bogren (f. 1967), berättar personligt i sin serie Lowlands (2011) om en liten by på den skånska landsbygden” enligt programbladet.

Martin Bogren har fått ett eget rum i rött

Martin Bogren har fått ett eget rum i rött

Sammantaget medverkar följande fotografer:
Yngve Baum, Martin Bogren, Stina Brockman, Anna Clarén, Dawid, Ann Christine Eek, Agneta Ekman, JH Engström, Nan Goldin, Neil Goldstein, Catharina Gotby, Denise Grünstein, Kenneth Gustavsson, Walter Hirsch, Gerry Johansson, Rune Jonsson, Eva Klasson, Nina Korhonen, Tuija Lindström, Anders Petersen, Håkan Pieniowski, Marco Plüss, Inta Ruka, Ulf Simonsson, Gunnar Smoliansky, Christer Strömholm, Lars Tunbjörk, Odd Uhrbom, John S. Webb.

“Ett sätt att leva…” pågår perioden 6 september 2014 – 15 februari 2015.

 

Filed Under: fotoI blickfångetNyheterutställning

RSSComments (2)

Lämna ett svar | Trackback URL

 1. håkan lahger skriver:

  Hej Mats,

  Hittade inte ditt nummer.

  Ska vi uppleva gamla minnen och gå och se Stiff Little Fingers tillsammans.
  Det var väl 35 år sedan vi intervjuade dem i Helsingfors.
  Dax alltså.

  Hör av dig!

  Håkan

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.