Calexico ‘The Thread That Keeps Us’ recenseras – kort parentes

Calexico
The Thread That Keeps Us
Dead Oceans/Playground
HH

.

Calexicos förra album, ’Edge of the Sun’, kom 2015 och var episk indierock från trakterna av Mexico och New Orleans. Ett oerhört starkt album.

Något av en upprepning antyddes med den Bowiedoftande singeln ”End of the World With You”, vilket var så löftesrik att jag tvingades skrämma fram ett provex av albumet från svenska labelansvarige Marko på Playground under hans välförtjänta ledighet i mellandagarna.

Desto besvärligare är det nu att lyssna på merparten av de 15 spåren. Det blev liksom som att anslaget kom av sig eftersom singeln ligger som låt 1, och att den blev för svår att toppa.

Att ’The Thread That Keeps Us’ kunde blivit något annat om sångaren och gitarristen Joey Burns fokuserat bättre och låtit sin särpräglat melodiska röst härska låtarna – som i ”Music Box” vilken avslutar plattan och väcker undran om varför de inte startade här.

Burns tillsammans med trummisen John Convertino, som utgör kärnan i Calexico, lämnade hemmet i Arizona för att plocka ihop plattan i ett hus i norra Kalifornien, ett hus med bländande panoramavy, vilken, kan man förmoda, fick killarna att helt tappa fokus. Ja, det står faktiskt i pressmaterialet att atmosfären där plattan kom till präglades av ”edge-of-the-world-like ambience” och knuffade bandet i en ny riktning.

Tyvärr inte åt ett håll jag tycker är intressant. Bland en del vilsna trumpeter och trevande melodier känns det mesta på ’The Thread That Keeps Us’ dessvärre skissartat.

Calexicos nionde platta är kanske inte en flopp, men förhoppningsvis en kort parentes som snabbt följs upp med en ny briljant skiva med återfunnen figursydd vitalitet.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 1/2-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.