Slowgold ‘Mörkare’ recenseras – Glitter i melodierna

Slowgold
Mörkare
Playground
HHHH

Amanda Werne är sedan många år en självklar fixpunkt i Göteborgs musikliv. Hon har karisma, en stark inre musikalisk kompass som drar till sig både uppmärksamhet och intresse. Inte undra på att hon spelat med storheter som Nynningen, Freddie Wadling och en rad andra. Energi attraherar energi.

Av någon oförklarlig anledning så har det jag hört av henne aldrig riktigt fäst. Till det ögonblick där jag av en slump zappade in henne i en av tevekanalernas kvällsprogram.
Kanske var det knuffen jag behövde, att höra hennes okonstlade reflektioner över sin musik: influenser och avsikter. Närvaron då hon med band spelade live i studion trollband.

Just det här draget av fokusering återfinns också på hennes femte album bakom artistnamnet Slowgold. Fast det tar en stund att höra det, eftersom hennes kompositioner ofta har ett drag av drömskhet över sig, på samma sätt som hennes lyrik både är nära och fjärran.

Men det finns en konsekvens i hennes val av albumtitlar: ’Stjärnfall’ (2015), ’Glömska’ (2015), ’Drömmar’ (2017) följs nu av ’Mörkare’.

”Mörkare handlar om att våga vara trygg i mörkret, där man måste lita mer på sin intuition och sina känslor, eftersom ljuset inte finns. Man ser inte längre saker på det sätt man är van vid”, säger Amanda Werne i pressmeddelandet.

’Mörkare’s stora och omedelbara attraktion ligger i Werners klingande gitarrspel och glittret i melodierna. Hon har en förmåga att låta det instrumentella bölja dynamiskt med både texter och melodier – många gånger vävs de många trådarna samman till något oemotståndligt. Inledande ”Verklighet” ger skivan ett bra anslag med sitt medryckande flöde.

Hon inspireras av Neil Young men har konturerna av en svensk PJ Harvey fast då mycket mer eftertänksam och lugnt reflekterande.

När Werne hittar solstrålar att gå på kommer världen explodera. Längtar redan efter hennes nästa album.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 5-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikRecension

About the Author: Här på bloggen skriver jag mest tester och recensioner och om saker jag finner intressant. Men fotografi har ständigt varit en försmådd lust, och efter 40 år som (utbildad) journalist återvänder jag hit - se matslundgrenphotography.com. Berätta utan ord är en direkt närvarande utmaning. Och bilden träffar sen andra delar i oss där text oftast hamnar i analysfiltret (eller i högre grad borde göra det).

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud