Bizarre Orkeztra ‘Visions On The Wall’ Svensk goth i toppklass

Bizarre Orkeztra
Visions On The Wall
Comedia/The Orchard

* * * * 

.

Gävletrion Bizarre Orkeztra var en av mina svenska favoriter under 80-talet. Jag spelade dem flera gånger i de program jag gjorde för Sveriges Radio, har för mig att jag även gjorde intervju med gitarristen Richard Sandberg (numera Solstierna, Berlinbaserad konstnär) i samband med att de släppte sitt debutalbum ’Visions On The Wall’ (1985) på lilla Ambush Records.

Plattan pressades bara i tusen exemplar, tog snabbt slut och har sedan dess varit samlarobjekt. Nu släpps en remastrad version digitalt där man bearbetat separerat/behandlat instrument/kanaler med ett ”remixat” resultat.

Jag minns att speciellt titelspåret och låten ”Aldo Moro” imponerade, både med övertygande kraft, Richards klingande gitarrspel (även trummor), Sonny Janssons sång/keyboards, och Ola ”Toli” Claessons bas.

Bandet har fortfarande etiketten ”goth” genom sin mörka ljudbild, alarmistiska attack och katedrallika höjd i klangerna. Så här 35 år senare är det roligt att kunna konstatera att det fortfarande låter väldigt bra. Förvånansvärt lagom influerat av den engelska goth-scenen – jag menar att The (Southern Death) Cult, Play Dead, UK Decay m fl inte gick att runda när man spelade så här. Och knappast heller genrens ledande Sisters Of Mercy och The Mission.

Visst ’Visions On The Wall’ har avtryck från den scenen, men låter anmärkningsvärt “eget” i sitt sound. Möjligen är det den goda Gävle-myllan som spelat roll, för jag kan också höra ett lätt avtryck från en tidig Di Leva på nåt ställe.

Ett roligt återseende som fler borde ta del av.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2021 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (2)

Lämna ett svar | Trackback URL

  1. Mats, Tack för denna Topp recension!

    Alles Goth ifrån Berlin,
    Richard

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.