Bergen gör skillnad på sin uppföljare

Bergen
II
Skuld/Border
* * * *

.

Sist jag träffade Fredrik Norberg så var Popsicle nedlagt och han studerade till arkitekt. Vi pratade om att göra bra saker, att göra annorlunda och göra skillnad. Precis som vår första kontakt Genre Hippy, men som den förlorades då bandet döpte om sig till Popsicle och i mina öron ändrade sin musikaliska inriktning till något mer ofarligt.

Efter det gjorde Andreas Mattssons allt flitigare låtskrivande Popsicles melodiskt finsnickrade pop hart när oumbärlig, det erkänner jag villigt idag. Och bandet är fortfarande saknat, det erkänner jag också.

Att Fredrik inte riktigt kom till sin rätt i Popsicle, visar sig nu väldigt tydligt när han med Bergen släpper albumet ’II’. Fortfarande med folk från Broder Daniel, The Motorhomes m fl. Men faktiskt väldigt mycket distinktare än Bergens debut förra året.

Melodierna har blivit tydligare och känslan är mindre avslagen. Även om Fredriks sång är lika tunn som alltid, finns en känsla av mer engagemang, både i instrumentering, hastighet och inte minst texterna. Fredrik sjunger om känslor och reflektioner, även med självbespegling (utan selfie-attityd) som i ”Klart man är besviken” där han lite förundrat ställer sig frågan ”Vad det allt jag hade att ge?” under en relation.

Det känns som att arkitekten Fredrik ritat om bygget, skapat mer luft och intensitet i låtmaterialet, fått med sig bandmedlemmarna på en mer uttrycksfull resa och faktiskt också kommenterar alla besvikna lyssnarreaktioner efter den bleka debuten.

Med ’II’ gör Fredrik Bergen påminnande om Popsicle, vilket betyder att han tydligare kompletterar Andreas Mattssons stora insats. Hur mycket vi än saknar Popsicle verkar det bandet glädjande nog nu fostrat två intressanta låtskrivare av pop med längtan och romantisk förundran.

Bergen låter med andra ord annorlunda och bra, samt gör det där svåra som kallas skillnad.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 4-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikNyheterRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.