Azorerna pärla för naturälskare

RESEREPORTAGE. Korna på Azorerna har starka ben, mycket starkare än på de flesta andra ställen. De betar oftast på de gröna sluttningarna innan- och utanför de massiva vulkankratrarnas väggar. Så är det i alla fall på huvudön São Miguel.

– Här på ön finns 130 000 invånare, och frågan är om korna inte är lika många, säger Carlos Cardoso, guide från en av de många privata företag som visar ön för turisterna.

AS7A2171a72När Azorerna upptäcktes av portugiserna på 1600-talet var de så fega att de inte vågade utforska ögruppen själva. Istället satte de iland boskap och återvände dit lite senare för att se ifall de överlevt. När de fann att korna inte blivit uppätna av något rovdjur, började kolonisationen av de nio då obebodda öarna (sammanlagd yta mindre än Gotland). Ön med vulkanen Montanha do Pico sträcker sig hela 2 351 m ö h och har den högsta toppen. Den döpte de Pico (topp). Det var förstås logiskt.

Däremot var det ett rent missförstånd att ögruppen kom att kallas Azorerna. De första portugiserna tyckte att de många rovfåglarna här var av släktet duvhök, portugisiska açor (spanska azor).

– Men duvhöken finns inte här. I själva verket såg de antagligen ormvråken som lever här, Buteo buteo. Misstaget syns på Azorernas flagga, men fågeln där ser inte riktigt ut som en açor, fast ögruppen behöll namnet, påpekar Carlos.

Carlos håller inte precis sina anfäder bakom ryggen. Han är född här, på huvudön São Miguel och bor strax utanför huvudorten Ponta Delgada. Han jobbar på ett åkeri både som chaufför och engelskspråkig turistguide. Vi möts av en slump. Det efter att bartendern på vårt hotell undrar om han får ringa sin vän, när vi frågar lite om sightseeingturer.AS7A2268a72

En personlig guide är oöverträffad jämfört med att sitta i resebyråns buss. Blir billigare om man är fler, och når dit bussen är för stor att fara. Man kan även stanna på andra platser om man ber chauffören. Ökad komfort och mer personligt är andra fördelar. En bra guide kan även vara flexibel nog att skjuta på utfärden en regning dag eftersom han vet att utsiktspunkterna annars är höljda i regnmoln (vilket hände oss).

Personliga transporter är ett av många yrken här på ön. Det är vanligt med småföretag som erbjuder sightseeing.

Se hela reportaget som det publiceras i tidningen Kvällsstunden.

Filed Under: BloggReportageReportage bild+text

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.