Adobe skrotar Creative Suite

NYHET. PROGRAMVARA. Adobe avslöjar vid ett pressmöte under förmiddagen att Creative Suite 6 blir den sista versionen av den nuvarande programsvit man tillverkat. Det kommer ingen boxad eller digitalt fristående nedladdningsversion, varken benämnd CS 6.5 (vilken skulle kommit i år) eller CS 7 (som väntade 2014).

Alla program kommer fortsättningsvis enbart finnas i molnet, i det som kallas Adobe Creative Cloud (CC). Priset för ett CC-abonnemang är 319 kr/mån för den som uppgraderar alternativt 566 kr/mån för nya användare. I ett tidsbegränsat erbjudande för gamla kunder kan man köpa ett årsabonnemang för 228,78 kr (inkl. moms) per månad.

För arbetsteam kostar det 418 resp. 762 kr per månad och medlem (ink moms) enligt modellen ovan. Enterpriseversionen prissätts separat.

Nyheten kommer i samband med att Creative Cloud firar ett år. Samtidigt har merparten av de i den tidigare Creative Suite-samlingen ingående programmen uppdaterats och bytt namn. Photoshop heter numera i molnversion Photoshop CC.

Det ska fortfarande gå att prenumerera på enstaka program, ifall man inte vill eller har användning för den totala floran av Adobeprogram. Priser för detta fanns inte vid pressmötet, men enligt senare uppgift ska Photoshop CC ensamt kosta 228 kr/mån.

Adobe meddelade också på direkt fråga att Lightroom, Elements-programmen och Adobe Acrobat framgent kommer att fortsätta utvecklas i ”gammalt” format, även om Acrobat XI redan finns på CC och Lightroom från version 5 även kommer erbjudas över molnet.

Värt att notera är att användare som avbryter sitt CC-abonemang efter fem dagar förlorar möjligheten att fortsätta arbeta i aktuellt/aktuella program – något som alltså var möjligt i de gamla CS-sviterna. Däremot finns alla filer man tillverkat kvar på den lokala hårddisken, men kan då inte vidarebearbetas i Adobeprogrammen.

 

Läs om nyheterna i de nya CC-programmen Massiv molnuppdatering av Adobes program.

Filed Under: I blickfångetNyheterProgramvara

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.